Als directeur van het NIVRE werkt Susan dagelijks aan de professionalisering van schade-expertise en kwaliteitsborging binnen de branche. Maar hoe ziet een dag in het veld er eigenlijk uit? Om daar een beter beeld van te krijgen, liep ze onlangs mee met een van onze schade-experts. Een waardevolle ervaring die haar nieuwe inzichten gaf over het vakgebied, de impact van schade-expertise en de dagelijkse praktijk rondom duurzaam schadeherstel.
De eerste stap: hoe het begon
De aanleiding voor deze meeloopdag ontstond tijdens een gesprek tussen Susan en een collega binnen de branche. “Tijdens een overleg bespraken we de meerwaarde van het NIVRE en het belang van kwaliteitsregistratie. Toen realiseerde ik me dat ik eigenlijk nog nooit met een expert mee was geweest naar een schade-expertise op locatie”, vertelt Susan. “Kort daarna kreeg ik een belletje van Ron Walbeek, een ervaren schade-expert bij Lengkeek, met de vraag of ik een keer wilde meelopen. En zo ging het balletje rollen.”
De praktijk van dichtbij
Tijdens haar meeloopdag bezocht Susan verschillende schadelocaties, waaronder een brandschade in een woonhuis en een brand in een parkeergarage onder een appartementencomplex. “Het was indrukwekkend om te zien hoe een schade-expert ter plekke de omvang en impact van de schade beoordeelt. Ik heb zelf ervaring met bouwprojecten, dus sommige aspecten waren herkenbaar, maar de specialistische blik van de expert voegde echt iets toe”, legt ze uit.
Met name de parkeergaragebrand maakte indruk. “Naast de schade aan het gebouw zelf dacht ik ook direct aan de uitgebrande auto’s. Het is interessant om te zien hoe iedere expert zijn eigen focus heeft binnen een schade, terwijl ik juist geneigd ben om breder te kijken.”
Bewustwording en verduurzaming binnen schadeherstel
Een belangrijk thema waar Susan zich binnen het NIVRE op richt, is duurzaam schadeherstel. Susan maakt namens NIVRE deel uit van de stuurgroep van het manifest Duurzaam Schadeherstel (DSH), een manifest dat in 2023 is ondertekend door het Verbond van Verzekeraars, Schoonmakend Nederland en het NIVRE. Samen hebben zij de ambitie uitgesproken dat duurzaam schadeherstel de gangbare praktijk moet worden. Om dat te bereiken draaien er momenteel 18 pilotprojecten waar de vertegenwoordigers van de drie ketenpartners aan deelnemen.
Susan pleit ervoor dat experts verzekerden bewuster maken van de mogelijkheden om schade op een duurzamere manier te herstellen. “Het begint met het voorleggen van die keuze aan de klant,” zegt Susan. “Als we ervoor zorgen dat verzekerden weten dat duurzaam herstel een optie is, kunnen we samen een positieve impact maken. Dat woord ‘samen’ is cruciaal: we moeten het als ketenpartners samen doen. En wij geloven er heilig in dat we door het creëren van bewustwording, procesmatige samenwerking, goede cijfermatige onderbouwing, hoogwaardige opleidingen en stimulerende maatregelen vanuit de overheid, duurzaam schadeherstel uiteindelijk gewoon tot norm kunnen verheffen.”
Binnen het NIVRE wordt al gekeken hoe duurzaamheid een grotere rol kan spelen binnen schade-expertise. “We onderzoeken hoe we duurzame keuzes structureler kunnen integreren. Misschien organiseren we in de toekomst zelfs een congres over dit onderwerp om meer bewustwording te creëren.”
Diversiteit en de toekomst van schade-expertise
Daarnaast is diversiteit in de sector een ander speerpunt voor Susan. “We hebben een groeiende behoefte aan schade-experts, en het is belangrijk om nieuw talent aan te trekken met verschillende achtergronden en perspectieven”, legt ze uit. “Gelukkig zien we in de praktijk steeds vaker dat er meer diversiteit komt binnen de branche, en ook bij Lengkeek groeit die diversiteit. Dit is een positieve ontwikkeling die helpt om onze sector toekomstbestendig te maken.”
Een waardevolle ervaring
Terugkijkend op haar dag in het veld, vond Susan het een leerzame ervaring. “Ik heb veel respect voor de expertise en het analytische vermogen van schade-experts. Het is een vak dat veel inzicht en maatwerk vereist. Bovendien heeft het me laten inzien hoe belangrijk het is om vanuit het NIVRE de branche te blijven ondersteunen met kwaliteitsnormen, innovatie en bewustwording rondom duurzaamheid.”
Bij Lengkeek waarderen we het dat professionals uit de sector de praktijk van schade-expertise van dichtbij willen ervaren. Deze inzichten helpen ons gezamenlijk te blijven werken aan een toekomstbestendige branche. Bedankt Susan!