Een taxatierapport is zo belangrijk om te hebben!
Bij familiebedrijf Diepeveen in het knusse, gezellige dorpje Herveld is er in november 2020 een intiem en gezellig feestje. Een groot feest voor alle inwoners, klanten en personeel waar de burgemeester de compleet vernieuwde vestiging officieel komt openen, is eigenlijk de wens. De hele wereld is echter in de greep van corona en daarom wordt de feestelijke heropening noodgedwongen klein gehouden. Alleen het personeel is aanwezig en zij zijn maar wat blij. Ruim 1,5 jaar daarvoor, op zondag 19 mei 2019, was de situatie net even anders. De gebroeders Diepeveen, Kees en Jan, zagen op die dag hun slagerij en slachterij maar ook het daarnaast gelegen woonhuis binnen ‘no time’ in vlammen opgaan.
Kees Diepeveen kwam samen met zijn vrouw als eerste bij de brandhaard aan. Vlak daarvoor had hij een belletje gekregen van de alarmcentrale en, bijna gelijktijdig, was hij gewaarschuwd door de overbuurman. Zijn broer Jan kwam niet veel later aangereden. Gedrieën zagen zij dat het goed mis was. Een groot deel van het bedrijfspand had een rieten dak en stond in lichterlaaie. Het woonhuis, eveneens met rieten dak, stond ook in brand. Het was één grote nachtmerrie.
De brandweer, met man en macht uitgerukt, deed er alles aan om te redden wat er te redden valt. Toen de brandweerwagens aan kwamen scheuren, rende Kees meteen naar de brandweercommandant om te laten weten dat de slachterij wellicht gered kon worden en dat het huis van de buurman moest worden veiliggesteld. Nathouden van beide panden moest prioriteit krijgen, zodat het vuur niet kon overslaan. Het woonhuis en de slagerij waren niet meer te redden; dat was duidelijk. De brandweer was het helemaal met Kees eens.
Beide broers vertellen: “De hitte was echt immens. Zelfs Buienradar gaf op dat tijdstip aan dat de temperatuur extreem hoog was in Herveld. Wij hadden in totaal 8 brandalarminstallaties, verspreid over het hele complex, en in 3 minuten en 40 seconden stonden ze alle 8 te loeien. Kun je nagaan hoe snel het ging. Echt bizar. Gelukkig lukte het de brandweer het huis van onze buren veilig te stellen. En onze slachterij. Al heel snel ga je in de survival modus. Wij wisten één ding zeker: wij moeten door en wel zo snel mogelijk. Voor onze mensen, voor de klanten, voor de leveranciers en natuurlijk ook voor onszelf.”
En … dat is gelukt. De familie Diepeveen ging niet bij de pakken neerzitten. Gezond verstand gebruiken en handen uit de mouwen waren het devies. In de middag werden alle noodvoorzieningen al gebracht en konden zij snel weer aan de slag. De broers schakelden snel. “Op dit soort momenten is het erg fijn dat wij blind op elkaar kunnen vertrouwen. Dat wij broers zijn, vier handen op één buik. Samen hebben wij echt nog nooit ruzie gehad. Best uniek toch!?”
Het familiebedrijf Diepeveen heeft heel veel gehad aan de hechte, warme gemeenschap. Herveld kent iets meer dan 3.000 inwoners. Kees vervolgt: “Wij hebben van enorm veel mensen heel veel hulp gehad en warme reacties. De lokale elektricien, de loodgieter, de aannemer en ga zo maar door, stonden stuk voor stuk voor ons klaar. Toen wij 1,5 jaar in tenten moesten werken, kwamen mensen gewoon heerlijke salades en brood brengen. Zoiets vergeet je nooit meer. De brand was groot nieuws. Mensen kwamen van heinde en verre om te kijken. Er zaten ongetwijfeld ramptoeristen bij, maar de meeste mensen namen uiteindelijk volop producten mee. Wij hebben er veel nieuwe klanten bijgekregen. Een behoorlijk dure manier van reclame maken, maar OK! Wij mogen ook de gemeente Overbetuwe niet vergeten te noemen. Die hielp waar ze kon en stond gelijk klaar voor ons. De herbouwvergunning was zo rond, het gebruik mogen maken van noodvoorzieningen was supersnel geregeld. De burgemeester was er tijdens de brand en kwam tussendoor ook geregeld vragen hoe het met ons ging. Echt klasse!”
Opa zaliger startte 100 jaar geleden op de veemarkt. Hun vader bouwde het bedrijf vervolgens uit en er kwam een slagerij en slachterij bij. Nu staat de vierde generatie al te trappelen. De drie zonen van Kees werken allemaal mee in het bedrijf. “Opa was een echte koehandelaar. Op de markt handjeklap doen, deal beklinken met een borrel en, hop, weer naar huis. Handelen zit dus in onze genen en wij moeten zeggen, dat kwam best van pas tijdens de gesprekken met Nationale Nederlanden, de experts en contra-experts. Het zorgde er mede voor dat wij er snel uit waren. Binnen vier weken waren wij het eens, hand erop en twee weken later stond het geld op onze rekening.”
Toen de broers een beetje op adem waren gekomen, ongeveer 3 uur nadat de brand achter de rug was, stelden zij elkaar de vraag: Wat zouden wij nu van de verzekering beuren? Zij hadden, onafhankelijk van elkaar, ongeveer hetzelfde bedrag in gedachten. Diepeveen Herveld BV beschikte over professionele taxatierapporten, dus ze hadden wel enig idee. Maar toch, geven ze aan, je weet het nooit …
“Op advies van het lokale assurantiekantoor, Den Hartog, hadden wij altijd taxatierapporten laten maken door een onafhankelijk expert. Lengkeek doet dat al 20 jaar voor ons. Die rapporten zijn absoluut top, gedegen, super gedetailleerd. Alles staat erin. Ruim 20 jaar weten wij dan ook dat inventaris, bedrijfsschade, opstal huis en opstal bedrijf, optimaal in kaart zijn gebracht en dat wij niet zijn onderverzekerd maar … ook niet onnodig zijn oververzekerd.
Kees vertelt verder: “Ons pa had ons van kinds af aan op het hart gedrukt: Jongens, wij hebben een mooi bedrijf maar alles is hout, riet en hooi. Als er brand uitbreekt, zijn wij hoogstwaarschijnlijk de pineut! Blijf altijd zorgen voor veiligheid. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je werknemers en klanten. Zorg er ook voor dat de verzekeringen altijd op orde zijn. Alleen, zal je altijd zien, wij hadden het huidige rapport per abuis laten expireren. Gelukkig was er voor de brand al wel mailverkeer met Lengkeek waaruit bleek dat wij de rapporten moesten laten vernieuwen.” “Er wordt, bij zo’n groot incident, enorm professioneel samengewerkt door alle partijen. Daar werden Jan en ik best blij van en dat moet ook nadrukkelijk worden gezegd. Natuurlijk, door het hebben van zo’n taxatierapport valt er ook nauwelijks een speld tussen te krijgen, hè!”